PFD program: Pozitívna stopa Slovenska v transformujúcich sa krajinách

Medzi hlavné aktivity PFD programu patria: politické poradenstvo vládnym partnerom; posúdenie kapacít; inštitucionálny rozvoj; malé grantové schémy; školenia, workshopy; študijné cesty atď. v troch partnerských krajinách (Moldavsko, Čierna Hora a Ukrajina). Prezentácia PFD programu bola pred pár mesiacmi pripravená a odpublikovaná ako príspevok do zborníka z Medzinárodnej konferencie “Rozvoj a demokracia”.

Reforma verejných financií je vo všeobecnosti považovaná za jednu z najúspešnejších oblastí ekonomickej transformácie Slovenska. Od roku 2009, UNDP pre Európu a Spoločenstvo nezávislých štátov realizuje regionálny program: “Verejné financie pre rozvoj“ (PFD). Program bol niekoľkokrát predĺžený na základe preskúmania pozitívnej spätnej väzby z jednotlivých aktivít, diskusií o výsledkoch monitoringu a evalvácie a na základe zhodnotenia potrieb zo strany partnerských krajín. Projekt je momentálne partnerskou rozvojovou iniciatívou MF SR a UNDP. Slovenskí experti z MF SR prispievajú svojimi skúsenosťami z ekonomickej a spoločenskej transformácie, reforiem, budovania inštitúcií a procesu demokratizácie. UNDP zasa ponúka dobre zavedenú sieť svojich centier, dobre fungujúci implementačný mechanizmus a tím nezávislých odborníkov. Podľa oboch inštitúcií musí byť reformmý proces navrhnutý starostlivo tak, aby vyhovoval miestnym podmienkam a kapacitám; musí byť tiež realizovaný postupne.

Program VFR / PFD je financovaný výhradne Ministerstvom financií slovenských republiky (MF SR). V októbri 2016 sa účastníci medzinárodnej konferencie “Rozvoj a demokracia” mohli dozvedieť viac o aktivitách tohto programu (publikovaný príspevok v zborníku nájdete tu).

Je nám potešením oznámiť, že v decembri 2016 bol podpísaný zástupcami MF SR a UNDP nový programový dokument, čo znamená, že realizácia programu PFD bude pokračovať až do konca roka 2019 pod novým názvom Verejné a súkromné financie pre rozvoj.