Advocating for reform initiatives in local public finance in Moldova

V roku 2015 vzniklo nové partnerstvo medzi slovenskými organizáciami: ZMOS (Združenie miest a obcí Slovenska) a AKE SR (Asociácia komunálnych ekonómov SR) a moldavského CALM (Kongres miestnych samospráv Moldavska) s finančnou podporou SR-UNDP partnerstva. Podľa výročnej správy boli všetky projektové aktivity (určené pre rok 2015) splnené.

Cieľom projektu “Posilnenie kapacít Kongresu miestnych samospráv Moldavska v oblasti verejných financií” je posilniť inštitucionálne kapacity zväzu CALM v oblasti miestnych verejných financií, najmä prostredníctvom výmeny skúseností medzi ZMOS / AKE a aj prostredníctvom on-the-job vzdelávania. Povzbudený CALM by mal prispieť k šíreniu poznatkov u miestnych samospráv Moldavska a presadzovať politiku a reformné iniciatívy v komunálnom financovaní (LPF).

Prvé aktivity projektu boli úspešne zrealizované v roku 2015. Ako prvá bola vypracovaná analýza potrieb zainteresovaných strán komunálnom financovaní (LPF) a programovom rozpočtovaní (PBB). Počas dvoch kôl konzultácii s členmi Správnej rady a špecializovaných výborov CALM v Kišiňove v októbri 2015 sa tiež špecifikovali potreby miestnych samospráv v rámci konzultácií v oblasti LPF. Správa, hodnotiaca potreby pod názvom “Identifikácia potrieb miestnych samospráv v oblasti podpory reformovania komunálneho financovania“ bol vypracovaný odborníkmi z CALM a zaslaný na konzultáciu slovenským spolupracovníkom do ZMOS a AKE SR. Boli zorganizované aj dva workshopy v Kišiňove v rámci výmeny skúseností medzi moldavským CALM a slovenskými organizáciami (ZMOS / AKE SR) a budovania kapacít v poskytovaní služieb pre členov zväzu.

Tím odborníkov z CALM pripravil strategické a operačné dokumenty pre financovanie služieb CALM: “Strategic Paper on the organization, provision and regulation of the CALM services”; a “Regulation of local finance service of CALM”. Okrúhly stôl s členmi CALM sa uskutočnil opäť v Kišiňove a diskutovao sa o poskytovaní pilotných služieb pre členov zväzu v rámci komunálneho financovania. Na konci roka ešte prebehlo školenie pre školiteľov pre 14 odborníkov z CALM na tému PBB rozpočtovania a realizované bolo vďaka odborníkom z AKE SR a ZMOS.

Aktivity projektu budú pokračovať aj v roku 2016. O výsledkoch, ako aj plánoch do budúcnosti si môžete prečítať viac v tejto výročnej správe.