Celebrating half-century together with UNDP

Bývalý riaditeľ Odboru rozvojovej a humanitárnej pomoci (2012- 2014) na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí SR: Peter Hulényi napísal blog “Dožiť sa päťdesiatky spolu s UNDP” o myšlienke osláviť toto polstoročie dohromady.

Pána Hulényiho teší tento spôsob oslavy nie preto, že on sám aj UNDP patria k rovnakej generácii “päťdesiatnikov”, ale preto, že strávil takmer polovicu svojej kariéry práve prácou alebo spoluprácou s touto agentúrou OSN. V blogu pán Hulényi preto pripomenul najdôležitejšie momenty tohto obdobia. Prvá z nich (‘Podať pomocnú ruku k škaredému káčatku‘) je z roku 1996 – keď reprezentoval Slovensko v riadiacom výbore UNDP v New Yorku. Druhá (‘UNDP ako pôrodná asistentka pri vzniku SlovakAid‘) je z roku 2002 – keď Regionálne centrum UNDP v Bratislave prerástlo do uznávaného a úspešného subjektu (a rovnako tak aj SR). Posledná spomienka (‘Misia splnená. Čo ďalej?‘) je z roku 2013 – keď sa vrátil do Bratislavy po svojom druhom vyslaní do zahraničia, a našiel Regionálne centrum UNDP, ako aj SlovakAid v dobrom stave. Viac detailov o týchto momentoch si možno prečítať tu.

Podľa pána Hulényiho: “príbeh Slovenska sa stal inšpirujúcim a atraktívnym pre krajiny s podobnými ambíciami a cieľmi. Preto sa teraz často používa termín ‘zdieľanie transformačných skúseností’. Nemám žiadne pochybnosti o tom, že nová agenda Cieľov trvalo-udržateľného rozvoja (SDGs) prinesie nové výzvy pre UNDP a SR, a budeme ich riešiť podľa očakávaní.”