Inovácie ako nástroj efektívnejšej rozvojovej spolupráce

Inovatívne metódy financovania rozvojovej pomoci – to bola téma medzinárodného workshopu, ktorý zorganizoval 28.-29. mája 2018 Rozvojový program OSN (UNDP) v spolupráci s Ministerstvom financií SR. Cieľom podujatia bolo osvojiť si inovácie v oblasti verejných financií. Nové spôsoby spolupráce so súkromným a mimovládnym sektorom, ako aj občanmi,  plus využívanie technologických noviniek môžu viesť k efektívnejšej rozvojovej spolupráci.

Najsľubnejšie inovácie v oblasti rozvojového financovania – napr. dlhopisy so spoločenským dopadom, či nová generácia crowdfundingu pomôžu mobilizovať financie pre rozvoj a dosiahnuť väčší efekt bez navyšovania grantových prostriedkov. Na rovnaký efekt možno využívať aj nové technológie (napr. blockchain). Mnohé z týchto mechanizmov v už využívaných v pilotných projektoch môžu byť inšpiráciou aj v slovenskom kontexte.

Ministerstvo financií v rámci rozvojovej spolupráce podporuje rôzne projekty a nové mechanizmy, o ktorých sa na workshope diskutovalo. Tie môžu jednak zefektívniť a stransparentiť  tok verejných financií, ako aj zlepšiť prepojenie verejného a súkromného sektora v tejto oblasti. Pokiaľ ide o medzinárodnú rozvojovú pomoc, vo všeobecnosti platí, že súkromný kapitál môže v spolupráci s verejným sektorom priniesť úspešnejšie riešenie sociálnych i environmentálnych problémov. Práve pri inovatívnom financovaní hrá súkromný sektor dôležitú úlohu.

Na workshope Innovative Finance for Development za zúčastnilo vyše 40 účastníkov z 11 krajín, vrátane Slovenska. Školitelia z partnerských organizácií (Numbers for good, STRAT!GOS), ktoré sa zaoberajú inováciami v rámci rozvojovej spolupráce prezentovali aj konkrétne príklady projektov, ktoré inovatívne metódy úspešne využívajú, a ako sa tieto skúsenosti dajú aplikovať i v našom regióne a za účasti SR.

Spojenie sektorov má budúcnosť

Ministerstvo financií SR ako jeden z aktérov slovenskej rozvojovej spolupráce sa snaží hľadať spôsoby ako čo najefektívnejšie vynaložiť prostriedky na pomoc. Slovenskej republike vyplývajú z členstva v EÚ a v OECD, teda v zoskupeniach najrozvinutejších krajín sveta, záväzky podieľať sa na rozvojovej spolupráci. Slovensko by malo do roku 2030 na rozvojú pomoc alokovať  0,33% hrubého národného dôchodku. Ministerstvo financií SR ako jeden z aktérov slovenskej rozvojovej spolupráce sa snaží hľadať spôsoby ako čo najefektívnejšie vynaložiť prostriedky na pomoc.

Účelom workshopu bolo podrobnejšie poukázať na to, aké finančné nástroje sa dajú použiť v regióne, aby sme verejný a súkromný sektor spojili a aby sme takto dosiahli čo najväčšiu efektivitu a merateľnosť výsledkov,“ povedala Ing. Mgr. Marina Kobilicová, generálna riaditeľka sekcie medzinárodných vzťahov MF SR.

Efekt pomoci MF SR

Partnerstvo UNDP a Slovenska (MF SR a MZVaEZ), je jedným z najdlhších a najrozsiahlejších partnerstiev regióne. Využitie inovatívnych financií sa v ostatných štyroch rokoch stali jednou z hlavných tém partnerskej spolupráce. Na základe počiatočného grantu MF SR pre UNDP vznikol v r. 2015 Alternative Finance Lab (tzv. Laboratórium alternatívnych financií – AltFinLab), interný startup Istanbul Regional Hub UNDP (IRH UNDP – Regionálne centrum UNDP v Istanbule).

AltFinLab sa zaoberá pilotnými iniciatívami s využívaním mechanizmov alternatívneho financovania. Mnohé z nich sa ukázali ako úspech – napr. zavedenie prvých dlhopisov so spoločenským dopadom (Social Impact Bond) v Srbsku na riešenie dlhodobej nezamestnanosti mladých.

„Ambíciou AltFinLabu je využiť inovácie na zvýšenie obmedzeného množstva dostupných grantov a prilákať iné zdroje na rozvoj. Zastúpenie UNDP v Arménsku úspešne zavádza jeden z týchto nástrojov, ktorý vyvinul AltFinLab s podporou MF SR,“ povedal Dimitri Mariassin, zástupca UNDP v Arménsku.

AltFinLab dnes spolupracuje so zastúpeniami UNDP vo vyše 40 krajinách ohľadom rôznych foriem alternatívneho financovania. Prostredníctvom týchto aktivít sa podarilo získať od ďalších strán vyše päťnásobok finančných zdrojov, ktoré pôvodne poskytlo MF SR.

Atmosféra z workshopu