MF SR pomáha Čiernej Hore presadzovať reformy v riadení verejných financií

Ministerstvo financií SR (MFSR) je kľúčovým partnerov Čiernej Hory pri presadzovaní reforiem v oblasti riadenia verejných financií. Dňa 4. septembra 2018 bola v Ľubľane podpísaná dohoda medzi MFSR a medzinárodnou organizáciou The Center for Excellence in Finance o realizácii certifikačného školenia pre účtovníkov vo verejnom sektore (Public Accountants Certification Training – PACT).

Súčasný program je tretím programom PACT. Všetky na seba nadväzujú a postupne zvyšujú kvalifikáciu účastníkov. Predpokladá sa, že počet študentov, ktorí v období od jesene 2018 do jari 2020 absolvujú školenie a stanú sa certifikovanými účtovníkmi, dosiahne hranicu 40.

Ďalšia generácia PACT posilní technickú pomoc, ktorú Slovensko poskytuje Čiernej Hore v oblasti akruálneho účtovníctvo. Školenie je postavené na skúsenostiach Slovenska a iných krajín, ktoré získali z reforiem riadenia verejných financií.

Dôležité partnerstvo

Akruálne účtovníctvo umožňuje vládam, aby sa vedeli lepšie zodpovedať za svoje rozhodnutia a porozumeli hlavným výzvam a možným riešeniam reforiem. Ministerstvo financií Čiernej Hory ako hlavný príjemca pomoci si uvedomuje, že pokračovanie v odbornej príprave účtovníkov je dôležitým krokom k prijatiu a implementácii medzinárodných účtovných štandardov. Ministerstvo financií SR (MFSR) bolo aj v minulosti dôležitým rozvojovým partnerom pri prechode Čiernej Hory na akruálne účtovníctvo.

Svedčí o tom aj úspešná realizácia prvej generácie certifikovaného školenia PACT. Program PACT bol v predchádzajúcom období realizovaný cez program verejné financie pre rozvoj, ktorý sa implementuje v partnerstve MFSR a UNDP.

Čo je PACT?

PACT je program odbornej kvalifikácie, ktorý sa zameriava na prípravu odborníkov na verejné účtovníctvo. Kurzy sú pripravené v súlade s medzinárodnými účtovnými štandardmi (ISPAS) a osvedčenými postupmi vo verejnom sektore príslušnej krajiny. Snahou celého programu je aj to, aby sa toto vzdelávanie stalo trvalo udržateľné a inštitucionalizované aj na miestnej úrovni.

Vláda Čiernej Hory prijala v roku 2015 Stratégiu prechodu verejného sektora na akruálne účtovníctvo, ktorej cieľom je vytvoriť legislatívny rámec v súlade s medzinárodnými účtovnými štandardmi pre verejný sektor (IPSAS) a princípmi efektívneho riadenia verejných financií.

Prechod Čiernej Hory na akruálne účtovníctvo je poháňaný viacerými faktormi vrátane rastúceho povedomia o obmedzeniach predchádzajúceho systému, ktorý je založený na čisto hotovostnom účtovníctve. Účtovné závierky pripravené s použitím akruálneho účtovníctva ponúkajú množstvo výhod oproti tradičnému hotovostnému účtovníctvu z pohľadu transparentnosti, zodpovednosti a finančného hospodárenia vlády.

Legislatívny rámec potrebný na prechod na akruálne účtovníctvo sa v súčasnosti reviduje. Budovaním kapacít sa program PACT zameriava aj na jednu z kľúčových priorít Reformy verejnej správy na roky 2018-2022. Tá sa týka posilnenia odborných kapacít a zodpovednej a transparentnej práce inštitúcií.