Čierna Hora

RESOURCE MOBILIZATION FACILITY

Pljevlja - dekarbonizácia

Stav: ukončený

Obdobie: 2021 – 2024

Čierna Hora

V meste Pljevlja na severe Čiernej Hory žije približne 30 000 obyvateľov. V blízkosti sa nachádza jediná uhoľná baňa v krajine, z ktorej je zásobovaná miestna uhoľná elektráreň produkujúca približne 75 % všetkej elektrickej energie vyrobenej v Čiernej Hore. Pljevjla je už roky najznečistenejším mestom v krajine. Projekt podporil zámer zatvoriť baňu a elektráreň s čo najmenším negatívnym vplyvom na miestnych obyvateľov a zamestnanosť. 

Dekarbonizácia je mimoriadne dlhodobý a viacrozmerný proces. UNDP vstupuje do tohto procesu najmä podporou participatívneho riešenia sociálno-ekonomickej situácie na pracovnom trhu. Vypracovala sa sociálno-ekonomická štúdia vyraďovania uhlia, ktorá popisuje súčasnú situáciu zamestnancov priamo či nepriamo sa podieľajúcich na ťažbe uhlia a výrobe elektriny z uhlia. Štúdia poukazuje aj na zmeny, ktoré sa očakávajú v strednodobom horizonte v súvislosti s dekarbonizáciou regiónu. UNDP v tomto smere zapája kľúčových hráčov vrátane podnikateľov, občianskej spoločnosti, akademickej obce, médií, politikov a občanov do zložitého procesu postupného vyraďovania uhlia pomocou prieskumov, konferencií, seminárov, atď. 

Výsledkom projektu je plán krokov potrebných na dekarbonizáciu Čiernej Hory, tzv. roadmap. Dokument špecifikuje dopad dekarbonizácie na zamestnanosť, zmenu dodávateľsko-odberateľských reťazcov a finančnú náročnosť samotného procesu. Tento plán prijala vláda Čiernej Hory ako základný dokument pre všetky nasledujúce kroky.  

Dekarbonizáciu Pljevlje podporuje aj Ministerstvo financií SR prostredníctvom ďalšieho projektu v spolupráci s UNDP zameraného na zapojenie mladých ľudí do transformácie, čím napomáha  profilovaniu Slovenska v danej téme. 

Informačný systém pre rozšírenú zodpovednosť výrobcov (RZV)

Stav: ukončený

Obdobie: 2023 – 2024

Čierna Hora

Projekt sa zameral na zber a spracovanie údajov týkajúcich sa odpadového hospodárstva, vrátane údajov súvisiacich s princípom rozšírenej zodpovednosti výrobcov v Čiernej Hore. RZV zlepšuje odpadové hospodárstvo v Čiernej Hore predovšetkým nastavením procesov recyklácie.  

V rámci projektu boli vypracované dve analýzy: Analýza právnych predpisov a požiadaviek informačného systému pre EPR a Súlad predpisov Čiernej Hory s právom EÚ v oblasti odpadového hospodárstva týkajúcich sa EPR. V spolupráci s Agentúrou životného prostredia bolo vypracovaných 8 vykonávacích predpisov, ktoré je potrebné legislatívne schváliť. 

Rozvoj solárnej energetiky

Stav: ukončený

Obdobie: 2021 – 2022

Čierna Hora

Cieľom projektu bolo prekonanie bariér pri výstavbe malých a stredných fotovoltaických elektrární v Čiernej Hore. 

Projekt doplnil národnú stratégiu podpory výstavby malých a stredných fotovoltických elektrární. Vypracovalo sa 25 vzorových projektov na realizáciu FVE a pripravil sa systém na zautomatizovanie procesu prípravy projektovej dokumentácie. Projekt sa výrazne zaslúžil o skrátenie procesu projektovania a povoľovania výstavby FVE. Vďaka marketingovej stratégii v rámci národného projektu SOLAR 3000+ a SOLAR 5000+ realizovaného EKO FONDOM Republiky Čierna Hora sa zvýšilo povedomie o výhodách použitia slnečnej energie pri výrobe elektrickej energie a znížení produkcie CO2. 

Návrhy fotovoltaických elektrární pre štyri mestá v Čiernej Hore

Stav: ukončený

Obdobie: 2019

Čierna Hora

Jedným zo spôsobov, ako uľahčiť ekonomický rast a znížiť náklady na elektrickú energiu, je poskytnúť zákazníkom (domácnostiam, malým podnikom a verejným inštitúciám) väčší výber poskytovateľov energie, a zároveň dať im možnosť vyrábať elektrinu z obnoviteľných zdrojov a následne ju dodávať do siete.  

V rámci projektu boli vypracované štyri návrhy fotovoltaických zariadení pre malé a stredné podniky v mestách Podgorica, Nikšič, Cetinje, Martiniči. Súčasťou návrhov bolo aj definovanie finančných potrieb. Na základe spracovaných štúdií mestá v súčasnosti riešia finančné krytie výstavby fotovoltaických zariadení. 

Verejné osvetlenie ako cesta k znižovaniu nákladov na energiu

Stav: ukončený

Obdobie: 2018 – 2019

Čierna Hora

Obce v Čiernej Hore trpia nedostatkom pouličného osvetlenia a jeho nesystémového monitorovania a údržby. V rámci projektu boli pripravené štúdie uskutočniteľnosti, ktoré obsahujú energetický certifikát, technické riešenie na modernizáciu osvetlenia (výmena, manažment a monitorovanie), odhad nákladov, očakávané úspory energie premietnuté do nižších nákladov, potenciál zníženia CO2 a usmernenia pre investičné modality pre šesť obcí (Podgorica, Budva, Cetinje, Danilovgrad, Kolašin a Pljevlja). Tieto štúdie sú prvé svojho druhu v Čiernej Hore.