Srbsko

RESOURCE MOBILIZATION FACILITY

Zlepšenie energetickej efektívnosti vládnej budovy

Stav: ukončený

Obdobie: 2021 – 2024

Srbsko

V administartívnej budove SIV 3 sídli niekoľko ministerstiev a ústredných úradov srbskej vlády. Jej rekonštrukcia je súčasťou plánu obnoviť celkovo 28 vládnych budov v Srbsku.   

V rámci projektu sa vykonali geotermálne vrty a zmeral ich energetický výkon. To, ako sa dajú využiť pri rekonštrukcii analyzuje štúdii uskutočniteľnosti, ktorá bola vypracovaná v rámci projektu. Štúdia potvrdila, dostatočnú kapacitu geotermálnej energie pre chladenie a vykurovanie budovy. 

Po rekonštrukcii by sa vďaka využitiu moderných technológií mali znížiť energetické nároky na prevádzku. Očakáva sa zníženie potreby energie o viac ako 40 % a emisií CO2 o viac ako 45 %.  

Projekt pomohol spolufinancovať vypracovanie projektovej dokumentácie na rekonštrukciu budovy SIV 3. Samotná rekonštrukcia by mala byť financovaná z úveru od Rozvojovej banky Rady Európy (CEB), ktorý už bol pre Srbsko schválený. Začiatok rekonštrukcie sa plánuje na rok 2025. 

Verejná sieť Lorawan v meste Kragujevac

Stav: ukončený

Obdobie: 2021 – 2024

Srbsko

V rámci projektu bola vypracovaná projektová dokumentácia na vybudovanie siete LoRaWan v meste Kragujevac. LoRaWan je špeciálna mobilná sieť určená primárne na komunikáciu so zariadeniami podľa štandardov IoT (Internet of Things – Internet vecí). 

Sieť LoRaWan bola úspešne nainštalovaná a spustená. Zahŕňa 12 prístupových bodov, čím pokýva väčšinu plochy mesta. Miestna univerzita sa stala technologicko-výskumným partnerom projektu, takže 2 prístupové body pokrývajú areál univerzity a študenti sa môžu podieľať na vývoji nových Smart City riešení.   

Do siete je aktuálne zapojených viac ako 25 riadiacich a snímacích smart prvkov, ktoré monitorujú stav odpadov v zberných nádobách, stav hladiny rieky Lepenica a jej prítokov. Ďalšie senzory monitorujú a pomáhajú riadiť verejné osvetlenie. Celá sieť je pripojená na mestské dátové centrum a spravuje ju mestská IT spoločnosť. Ambíciou mesta Kragujevac je stať sa centrom výmeny skúseností a nasadzovania Smart City riešení v rámci Srbska. 

Bioplyn z biomasy

Stav: ukončený

Obdobie: 2023 – 2024

Srbsko

Projekt sa zameral na využitie odpadu vznikajúceho v budovanej čističke odpadových vôd v meste Čačak. Pripravil sa zoznam hospodárskych a poľnohospodárskych subjektov, z ktorých môže mesto získať suroviny pre zariadenie na kombinovanú výrobu elektriny a tepla. 

Štúdia, ktorá bola vypracovaná, poukázala na aktuálny nedostatok a nevhodnú štruktúru bio-odpadu pre výstavbu bioplynovej stanice. Na základe týchto zistení mesto rokuje o výstavbe kompostárne, ktorá umožní spracovať súčasných 7 000 ton vyprodukovaného a vyzbieraného bioodpadu. Tým sa podstatne znížia náklady na jeho skládkovanie a prepravu. Po dokončení výstavby čističky odpadových vôd sa predpokladá, že množstvo bioodpadu bude dostatočné na výstavbu bioplynovej stanice.  

Model na výstavbu bioplynovej stanice

Stav: ukončený

Obdobie: 2023 – 2024

Srbsko

Cieľom projektu bolo pomôcť obciam pri hľadaní možností zberu a využitia biologicky rozložiteľného odpadu. Pre obce Kikinda, Subotica a Sremská Mitrovica bola vypracovaná štúdia, ktorá ukazuje možnosti využitia biologického odpadu na výstavbu bioplynových staníc. Definuje typ a množstvo biologického odpadu vhodného na využitie v bioplynovej stanici, a určuje najvhodnejší model financovania investícií smerujúcich do výroby bioplynu z biologického odpadu. 

Na základe výsledkov štúdie môžu obce začať pripravovať projekty a hľadať finančné zdroje na ich výstavbu. Štúdia môže slúžiť ako všeobecný návod pre ostatné obce v regióne. 

Energetická efektívnosť infraštruktúry Ministerstva školstva Srbska

Stav: ukončený

Obdobie: 2023 – 2024

Srbsko

S cieľom pomôcť Ministerstvu školstva Srbska určiť priority, zdroje, organizačnú štruktúru, informačný systém a kontrolné mechanizmy na investície do vzdelávacích zariadení bola v rámci projektu vypracovaná štúdia uskutočniteľnosti. Opisuje súčasný stav 51 školských budov a 3 investičné stratégie na ich energeticky efektívnu obnovu. 

Štúdia rozdelila rekonštrukčné práce do 4 investičných balíkov v celkovej hodnote 50 mil. USD. Ich realizácia bude prebiehať v závislosti od dostupných zdrojov. Štúdia má univerzálne využitie aj pre ďalšie budovy postavené na základe rovnakých projektov.