Bosna a Hercegovina

RESOURCE MOBILIZATION FACILITY

Interaktívny solárny atlas

Stav: ukončený

Obdobie: 2021 – 2024

Bosna a Hercegovina

Bosna a Hercegovina má dlhodobý záujem zvýšiť podiel energie z prírodných zdrojov, na čo priamo reagoval aj tento projekt.  

V rámci projektu bol vyvinutý a spustený Interaktívny Solárny Atlas. Táto webová aplikácia na jednom mieste spája odhad potenciálu, projekciu a všetky informácie potrebné na získanie povolení a sprevádzkovanie solárnych elektrární pre domácnosti, malé spoločnosti a verejný sektor. 

Atlas sa prakticky využíval aj počas realizácie projektu. Počas podpornej kampane boli s podporou projektu nainštalované nové solárne systémy na viac ako 60 domoch s vyše 300 obyvateľmi v mestách Gradiška, Cazin, Mostar a Prijedor. Inštalovaný výkon fotovoltickej elektrárne presahuje 350 kWp. Pre ďalších 30 domácností sa vypracovala projektová dokumentácia. 

Fotovoltaika pre vodárenské spoločnosti

Stav: ukončený

Obdobie: 2023 – 2024

Bosna a Hercegovina

Cieľom projektu bolo zvýšiť podiel obnoviteľných zdrojov na energetickej bilancii vodárenských spoločností a tým znížiť náklady na elektrickú energiu, čo im umožní aj naďalej efektívne fungovať. V rámci projektu bola vypracovaná projektová dokumentácia pre jedenásť fotovoltických elektrární v šiestich mestách: Tešanj, Teslić, Velika Kladuša, Tuzla, Kojjic a Živinice. Celkový inštalovaný výkon plánovaných elektrární je 926,05 kWp, čo by malo priamo prispieť k zníženiu emisií o 762,36 ton CO2 ročne. Samotná investícia bola hradená z prostriedkov švédskej vlády a vlády Bosny a Hercegoviny.

Most mieru Maglaj

Stav: ukončený

Obdobie: 2022

Bosna a Hercegovina

Vďaka projektu sa vypracovala projektová dokumentácie na získanie povolení a samotnú výstavbu mosta mieru pri Maglaji na rovnakom mieste, kde kedysi stál pred vojnou v Bosne a Hercegovine. Nový most prepojí obyvateľov na oboch stranách rieky. Zástupcovia miestnej samosprávy a národnej vlády prisľúbili zdroje potrebné na výstavbu, ktorá by mala začať čoskoro. 

Okrem výstavby mosta má projekt aj silný symbolický aspekt v rámci prebiehajúceho povojnového zmierenia komunít v Bosne. Projekt ocenili aj slovenská diplomacia a OBSE.

Investičný model pre energeticky úsporné verejné osvetlenie

Stav: ukončený

Obdobie: 2018 – 2022

Bosna a Hercegovina

Cieľom projektu bolo znížiť energetickú náročnosť verejného osvetlenia v 14 samosprávach v Bosne a Hercegovine: Cazin, Živinice, Gradiška, Domaljevac-Šamac, Kalesija, Zavidovići, Sapna, Srebrenica, Laktaši, Mrkonjić Grad, Novi Grad, Srbac, Teslić, Donji Vakuf.  

V rámci projektu sa pripravili štúdie uskutočniteľnosti na výmenu aktuálne používaného verejného osvetlenia za moderné LED osvetlenie. Štúdie popísali návrh zmeny osvetlenia, výpočet energetickej úspory pri použití nového systému, výpočet dopadu na životné prostredie a odhad finančných nákladov ako aj potenciálnych úspor. Súčasťou projektu bolo aj vypracovanie návrhov modelov financovania pre jednotlivé samosprávy. Na základe vypracovaných dokumentov môžu samosprávy hľadať zdroje financovania alebo priamo pristúpiť k modernizácii v rámci svojich rozpočtov. UNDP zároveň pomáha samosprávam hľadať partnerov na financovanie či implementáciu.   

Ako najvýhodnejší model pre obnovu verejného osvetlenia bol na prípravu projektu odporúčaný ESCO model (model energeticko-prevádzkovej spoločnosti), ktorý prvýkrát vyskúšali samosprávy v Bosne.  Na základe vypracovaných projektov prebieha čiastočná alebo úplná rekonštrukcia verejného osvetlenia vo viac ako polovici zúčastnených samospráv. ESCO model sa už využíva vo viac ako 30 projektoch naprieč krajinou.