Severné Macedónsko

RESOURCE MOBILIZATION FACILITY

Digitalizácia služieb obcí

Stav: ukončený

Obdobie: 2023 – 2024

Severné Macedónsko

Cieľom projektu bolo podporiť digitálnu transformáciu obcí v Severnom Macedónsku posilňovaním ich kapacít na poskytovanie elektronických služieb pre občanov. Projekt zaviedol nové digitálne služby pre obyvateľov miest a obcí. Vďaka nim občania jednoduchšie komunikujú so samosprávou pri vybavovaní žiadostí a  potvrdení spojených so školskou dochádzkou.  

Projekt podporil spoluprácu viacerých obcí, ktorá umožňuje kombináciu a zdieľanie finančných a ľudských zdrojov. Znižujú sa tým náklady a zvyšuje efektívnosť pri správe obcí. 

Model e-samosprávy

Stav: ukončený

Obdobie: 2021 – 2023

Severné Macedónsko

Projekt podporil digitalizáciu samospráv a zavedenie alebo zlepšenie elektronických služieb. Vypracovali a schválili sa dva základné dokumenty: Hodnotenie pripravenosti na elektronizáciu a Metodika digitálnej transformácie samospráv vrátane Národného modelu elektronickej samosprávy, ktorý bol zároveň pilotne overený.    

Obstarali sa a inštalovali hardvérové komponenty (systém na ukladanie údajov a počítačový server) a softvér na poskytovanie elektronických služieb. Už vyvinutá platforma pre elektronické služby LoGeS bola doplnená o tri nové moduly, teraz integruje celkovo 25 elektronických služieb pre 18 obcí v troch regiónoch vrátane partnera projektu obce Veles.

Projekt naplnil očakávania a v rámci neho začali obce spájať svoje kapacity a lepšie využívať platformu LoGeS. Systém LoGes tak prevzal dôležitú časť komunikácie medzi občanmi a samosprávou a vytvoril základnú platformu pre digitalizáciu verejnej správy. Vo výsledku tak vznikajú nové digitálne služby. 

Vypracované príručky a finančné výpočty slúžia ako podklad pre zmeny v národnej a miestnej legislatíve a pre finančné plánovanie zavedenia elektronických služieb pre verejnosť v celej krajine.

Organický odpad v zelenej ekonomike

Stav: ukončený

Obdobie: 2020 – 2022

Severné Macedónsko

Projekt podporil úsilie obcí mikroregiónu Gradsko v oblasti ekologizácie odpadového hospodárstva. Kompletne sa tu zmapoval a čiastočne zaviedol separovaný zber biologického odpadu. Vypracovala sa štúdia uskutočniteľnosti na zníženie množstva organického odpadu na skládkach vrátane výpočtu ekonomických efektov obehového hospodárstva. Projekt podporil aj praktický zber bioodpadu. Na niektorých miestach sa zaviedol kontajnerový zber. Štúdie boli vypracované pre konkrétny región, ale aplikovať sa dajú aj inde a ďalšie samosprávy už majú záujem sa zapojiť. Projekt ukázal, ako možno znížiť množstvo odpadu jeho premenou na druhotnú surovinu a vytvoril podmienky pre zapojenie súkromného sektora do spracovania odpadu. 

Projekt významne prispel k lepšiemu nakladaniu s biologickým odpadom v meste Gradsko a jeho okolí. Optimalizáciou zberu bioodpadu sa znížila spotreba paliva a produkcia CO2 počas jeho prepravy. Znížilo sa množstvo odpadu, ktorý končí na skládke bez ďalšieho využitia. Zároveň sa vyseparovaný bioodpad začal využívať ako palivo na výrobu bioplynu. Veľká časť bioodpadu použitého na výrobu energie sa po spracovaní mení na prírodné hnojivo, ktoré zvyšuje úrodnosť poľnohospodárskej pôdy. 

Zlepšenie možností zavlažovania v okolí rieky Bregalnica

Stav: ukončený

Obdobie: 2018 – 2022

Severné Macedónsko

Projekt prispel k riešeniu problému zmeny klímy a lepšiemu využitiu vodných zdrojov v povodí rieky Bregalnica na zavlažovanie poľnohospodárskej pôdy. Zavlažovanie je pre krajinu kľúčovým faktorom využívania jej zdrojov a získavania komparatívnych výhod v poľnohospodárskej výrobe. 

V rámci tohto projektu bola vypracovaná štúdia uskutočniteľnosti na zlepšenie zavlažovacieho a odvodňovacieho systému rieky Bregalnica. Hodnotí rôzne možnosti a ich sociálno-ekonomický dopad a obsahuje technicko – investičný plán na rozvoj a rekonštrukciu infraštruktúry v celom regióne. Môže sa použiť aj na určenie priorít a poradia rekonštrukcie súčasných zavlažovacích zariadení.  

Ministerstvo pôdohospodárstva, lesného a vodného hospodárstva a Vodohospodárska organizácia využijú štúdiu pri diskusii s vládou o financovaní rekonštrukcie zavlažovacích zariadení buď zo štátneho rozpočtu, cez nástroj predvstupovej pomoci, prostredníctvom mobilizácie zdrojov od darcov alebo medzinárodných finančných inštitúcií na získanie výhodných úverov.