Slovakia – the pioneer donor to support local authorities in Moldova

Podľa partnerských inštitúcií v Moldavsku (napr. CALM): je Slovensko veľmi dobrým partnerom pre Moldavsko – pre jeho priekopnícke postavenie v rámci spoločenstva darcov v oblasti podpory miestnych samospráv. Pozrite si video s výpoveďami moldavských partnerov programu Verejné financie pre rozvoj.

Alexandru Osadci z moldavského kongresu miestnych samospráv (CALM) to povedal veľmi presne: “Slovensko je veľmi dobrým partnerom pre nás. Je totiž priekopníkom v spoločenstve darcov pre svoju podporu miestnych samospráv. Dôraz bol vždy kladený na prístup zdola nahor (bottom up approach) s vkladom zo strany lokálnej komunity, čo zase pomáha rozvinúť efektívnu daňovú a ďalšie politiky. Reforma otvára možnosti investovania, napríklad v podobe spolufinancovania. To znamená, že môžeme zdravou súťažou medzi miestnymi samosprávami prilákať podnikateľov do regiónov.”

Jedným z kľúčových komponentov programu Verejné financiie pre rozvoj v prijímajúcej krajine: Moldavsku je podpora, poskytnutá na realizáciu programového rozpočtovania (PBB).

Slovenský konzultant (poradca slovenského ministra financií počas reformného obdobia), Juraj Renčko, povedal, že to celé je o prepojení politík a ľudí, majúcich na starosti rozpočtovanie. Ide o nastavenie komunikácie, ľudských zdrojov a procesov. Transparentnosť znižuje možnosť podvodu. Starý systém bol nastavený krátkodobo (nikto sa nestaral, čo bolo odovzdané, vykonané). Nový systém je o strednodobom výhľade, ktorý spája stratégiu s rozpočtom. Renčko tiež povedal: “Programové rozpočtovanie (PBB) ukazuje – čo dostanete za svoje peniaze na základe indikátorov. Ak chcete skutočne realizovať to, čo potrebujete, musíte to naučiť ľudí v krajine. Pretože projekt skončí a konzultanti zmiznú. Potom len ľudia v krajine musia pokračovať v procese.”

Školenia sú tiež veľmi dôležitou súčasťou programu Verejné financiie pre rozvoj. Dôraz je kladený na školenie trénerov, aby zabezpečili výsledky – udržateľné kapacity v partnerských inštitúciách a u ich pracovníkov. Miestni tréneri potrebujú koučing okrem onthe-job podpory.
Aurelia Porumbescu z oddelenia verejného rozpočtovania na moldavskom Ministerstva financií tvrdí: “Keďže táto krajina sa zameriava na poskytovanie autonómie svojim regiónom, tento typ rozpočtovania môže pomôcť miestnym samosprávam stanoviť priority a rozpočet. To sa následne premieta do poskytovania lepších služieb pre našich občanov.” Teraz sa replikuje to, čo sa naučili – doteraz je vyškolených 890 jedincov po celom Moldavsku.

Pozrite si video s výpoveďami moldavských partnerov nášho programu Verejné financie pre rozvoj, poprípade si prečítajte priloženú tlačovú správu (v angličtine) o príbehu slovenskej rozvojovej spolupráce a SR-UNDP partnerstve.