How to build an effective and transparent civil society in Ukraine?

Akú úlohu by mala zohrať občianska spoločnosť na Ukrajine? Jeden z panelistov sa snažil dať odpoveď na tieto otázky v rámci panelovej diskusie Medzinárodného vyšehradského fondu ako súčasti medzinárodnej konferencie Rozvoj a demokracia smerom k udržateľnému rozvoju“.

  • Moderátor panelovej diskusie: Pavol Demeš z German Marshall Fund of the U.S. sa pýtal panelistov: “Kde sa z ich pohľadu Ukrajina nachádza, aký je tam súčasný stav občianskej spoločnosti?” Jeden z rečníkov (zodpovedný v minulosti za úspešnú reformu verejných financií v SR): Ivan Mikloš z Národnej rady SR povedal: “V krajine chýba silné vodcovstvo / vodcovia pre realizáciu reforiem; nie je tam dostatočná odvaha pretlačiť reformy, ALE reformy MUSIA byť zrealizoné, pretože spoločnosť ich potrebuje. Ukrajinská spoločnosť napĺňa svoje ciele na úrovni pod svojím potenciálom vo všetkých oblastiach: v priemysle, poľnohospodárstve atď.. Reformy sú potrebné na vytvorenie fungujúceho trhu.

    Ivan Mikloš tiež spomenul, že práve teraz je úloha občianskej spoločnosti síce silná; vplyvná, ALE hrozba populizmu v rámci spoločnosti (čo je a čo nie je možné; aké sú skutočné, a aké nie skutočné reformy) je stále prítomná. Preto sú občania jednými z najväčších odporcov návrhu reformy verejných financií. Podľa Mikloša jedinou možnosťou na zmenu je teraz vykonať prelomovú reformu“, malé zmeny totiž nezaberú – systém je vysoko poškodený korupciou a ovplyvnený existenciou oligarchov.

    Viac o obsahu panelovej diskusie Medzinárodného vyšehradského fondu ako súčasti medzinárodnej konferencie Rozvoj a demokracia smerom k udržateľnému rozvoju” môžete nájsť v zborníku z konferencie (na stránke Nadácie Pontis).