Bližšie k verejným budovám s takmer nulovou spotrebou energie v širšom regióne Balkánu

Pre širší región Balkánu vyšiel nový plán krokov týkajúci sa verejných budov s takmer nulovou spotrebou energie. Má uľahčiť diskusiu medzi tvorcami politík a odborníkmi v regióne.   

Verejné budovy sú jedným z najväčších spotrebiteľov energie v regióne Balkán+, ich podiel na celkovej spotrebe predstavuje takmer 30 až 60 %. Balkánske krajiny ašpirujúce na členstvo v EÚ musia zaviesť koncept budov s takmer nulovou spotrebou energie, ktorý predstavila Európska únia. 

Región Balkán+ jedinečnú príležitosť využiť skúsenosti a osvedčené postupy iných krajín. V poslednom desaťročí sa v Európe úspešne zrealizovalo mnoho takýchto projektov. Vychádza z nich aj tento regionálny plán s názvom Na ceste k verejným budovám v širšom regióne Balkánu s takmer nulovou spotrebou energie“.

Je potrebná definícia konceptu na národnej úrovni 

Publikácia konkrétne skúma potenciál takmer nulovej spotreby energie v novostavbách aj v existujúcich verejných budovách. Odporúčania sa týkajú dosiahnutia súladu s právom EÚ v oblasti noriem energetickej účinnosti verejných budov. Publikácia sa zameriava na Albánsko, Bosnu a Hercegovinu, Kosovo, Moldavskú republiku, Čiernu Horu, Severné Macedónsko a Srbsko. 

Potenciálne úspory energie vo verejných budovách dosahujú až 50 %. Rôzne aktivity by preto mohli viesť k výraznému zníženiu spotreby energie a následnému zníženiu nákladov na energiu a zvýšeniu energetickej bezpečnosti. 

Medzi odporúčaniami je zlepšenie všeobecného povedomia o výhodách investícií do energetickej efektívnosti, zber a zlepšenie kvality údajov, budovanie kapacít a zlepšenie prístupu k financovaniu. Okrem toho je potrebné aj rozsiahle zavádzanie tepelných čerpadiel alebo iných alternatív na vykurovanie 

V regióne je veľa projektov zameraných na energetickú efektívnosť 

Energetická efektívnosť je jednou z priorít v rámci partnerstva UNDP a Ministerstva financií SR v regióne. Táto publikácia je teda súčasťou širšieho úsilia. Väčšinou sa v rámci aktivít vykonávajú audity budov a pripravujú sa investičné a finančné plány na ich obnovu. Prostredníctvom fondu Resource Mobilization Facility v rámci programu Verejné a súkromné financie pre rozvoj sa už vypracovalo niekoľko štúdií na obnovu budov a o iných obnoviteľných zdrojoch energie. Jeden z projektov napríklad rieši dekarbonizáciu mesta Pljevlja v Čiernej Hore.   

Publikácia nadväzuje na úspešnú 1. konferenciu UNDP o energetickej efektívnosti budov, ktorá sa konala v roku 2023 a ktorú hostila kancelária UNDP v Srbsku. Konferenciu podporili vlády Slovenska, Nemecka a Japonska v rámci programu UNDP Climate Promise. Viac informácií si môžete prečítať tu: https://publicfinance.undp.sk/2023/06/14/mfsr-undp-energy-efficiency-balkans/.