The partnership between MF SR, UNDP and CEF will continue in 2016

Partnerstvo medzi MF SR, UNDP a Center of Excellence in Finance (CEF) bolo iniciované v roku 2015 a v roku 2016 bude pokračovať prostredníctvom programu certifikovania účtovníkov vo verejnom sektore, ktorý spolu-implementuje CEF v spolupráci s CIPFA.

Spolupráca medzi MF SR, UNDP a Center of Excellence in Finance (CEF) sa začala v rámci programu Verejné financie pre rozvoj (PFD), financovaného MF SR a realizovaného UNDP (regionálnym centrom pre Európu a SNŠ). Prvotné poskytovanie finančných príspevkov pre príjemcov programu (na účasť na CEF školeniach) sa pretavilo do viac systematickej spolupráce, zameranej na posilnenie postupov verejného účtovníctva u zástupcov vlády, ako aj odbornej verejnosti v Čiernej Hore.

Programová manažérka programu Verejné financie pre rozvoj (PFD) – Alena Šranková v tejto súvislosti povedala: „Veríme, že spojením úsilia s Center of Excellence in Finance (CEF) podporíme dosiahnutie väčšieho impaktu projektu UNDP a MF SR, zameraného na rozvoj kapacít v oblasti účtovníctva a reportovania vo verejnom sektore v Čiernej Hore. Zdieľanie znalostí, vytváranie sietí a budovanie udržateľných kapacít – to sú naše spoločné ciele v rámci realizácie projektu, ako aj hlavné faktory vedenia spolupráce s CEF do budúcna.“

V roku 2015 zahŕňala prípravná fáza projektu: preklady materiálov PACT tréningu, výber a školenie lektorov, výber študentov, vyhodnotenie súčasného legislatívneho stavu verejných účtovníkov a vytvorenie pracovnej skupiny v rámci verejného sektora, ktorá podporí lokalizáciu vzdelávacieho programu a jeho udržateľnosť v Čiernej Hore.

Tento rok v druhej fáze projektu CEF začne s realizáciou vzdelávacieho programu pre 40 účtovníkov. Tréning študentov bude prebiehať v 3 moduloch: dve medzinárodné moduly (vyvinuté organizáciou CIPFA) sú zamerané na finančné účtovníctvo a manažérske účtovníctvo a tretí národný modul (vyvinutý odborníkmi z MF Čierna Hora) je zameraný na miestnu legislatívu a dane.