Financie miestnych samospráv v Čiernej Hore sú spracované na novom webe

Nová webová stránka spustená v novembri 2020 patrí pod projekt Verejné financie pre rozvoj.

Čierna Hora je uprostred procesu zlepšovania transparentnosti a zodpovednosti v oblasti riadenia verejných financií. Významným krokom vpred v tejto snahe je vytvorenie webovej stránky s názvom „Vizualizácia miestnych financií v Čiernej Hore“. Dáta k verejným financiám na úrovni okresov sú spracované v podobe prehľadných a ľahko zrozumiteľných čísel a grafov. Prehľadné zobrazenie ponúka údaje za všetkých dvadsaťštyri okresov (opštín) v Čiernej Hore. Návštevníci webu si môžu pozrieť dáta za všetky okresy spolu alebo porovnať financie v jednotlivých okresoch medzi sebou.

 

Základné informácie o novom webe

Obsah: všeobecné informácie, príjmy, výdavky, nedoplatky a dlhy všetkých okresov

Zdroj dát: výročné správy, ktoré okresy odovzdávajú ministerstvu financií Čiernej Hory

Pokryté obdobie: 2009 – súčasnosť

Jazyky: čiernohorský, anglický

Okrem všeobecného prehľadu o okresoch v Čiernej Hore (opštinách) a ich financiách sa návštevníci webových stránok môžu dozvedieť aj to, aký právny rámec upravuje ich financovanie. Na novom webe nájdu aj užitočné kontaktné údaje pre každý okres a odkazy na stránky príslušných inštitúcií.

Link na stránku: https://lokalnefinansije.me/?lang=en

 

Zdieľanie poznatkov zo Slovenska

Ministerstvo financií Slovenskej republiky začalo svoju činnosť v Čiernej Hore vo februári 2010 v rámci programu Verejné financie pre rozvoj. Slovensko pomáha pri zlepšovaní systémov účtovníctva a vykazovania vo verejnom sektore aj pri riadení verejných financií na miestnej úrovni. Vytvorenie novej webovej stránky je súčasťou projektu „Posilnenie transparentného a zodpovedného riadenia verejných financií v Čiernej Hore“, ktorý je pod záštitou Ministerstva financií Slovenskej republiky a realizuje ho Ministerstvo financií Čiernej Hory spolu s Rozvojovým programom OSN (UNDP).